Nytt tillbehör för fysiska knappar i Tesla

Carl Undéhn

Carl Undéhn

25 jan 2023

”Less is more” kan sammanfatta Teslas filosofi kring interiören i deras bilar. Det avskalade konceptet innebär också att de fysiska knapparna är försvinnande få. Tesla var istället tidiga med att låta föraren ställa in i princip allt på pekskärmen.

Eller låta bilen sköta det själv, som hos nya Tesla Model S där bilen avgör om du vill köra framåt eller backa.

Men det är inte bara bakåtsträvare som ibland ändå föredrar en ratt eller fysisk knapp för att ändra temperatur eller sänka volymen i bilen. Det kan nu vara på väg, men inte från Tesla utan som en norsk efterhandskonstruktion.

Norrmannen Øyvind Husby har startat en insamlingskampanj för att förverkliga tillbehöret Ctrl-Bar. Utrustat med två scrollhjul och fyra knappar går det att fästa under skärmen på Tesla Model Y och Model 3 och koppla in den i en av bilens USB-portar.

Scrollhjulen är tänkta för att ändra temperatur, men de fyra knapparna ska gå att programmera till i princip vilken funktion som helst som finns tillgänglig i bilens infotainmentsystem.

Som lite grädde på moset har det också klämts in en LED-belysning med olika färger undertill.

Med bluetooth kommunicerar Ctrl-Bar med mobiltelefonen där en app känner av vilken knapp du trycker på eller när du snurrar på ett scrollhjul. Det skickas sedan vidare till bilen via Teslas API. Avgörande för att det ska fungera är därför att du har tillgång till nätet genom mobilen.

Ctrl-Bar väntas börja kunna levereras till sommaren. Den som går in och stödjer kampanjen nu kan beställa en Ctrl-Bar till ett reducerat pris för 239 Euro, omkring 2 600 kronor.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!