Österrikisk motor sätter fart på gammal Porsche

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

10 apr 2017

Klassisk skönhet kombinerad med den senaste elbilstekniken. När Kreisel Electric börjar sälja elbilar talar vi inte om någon dussinbil. I stället handlar det om kultbilen Porsche 910, alltså samma som Steve McQueen redan 1971  körde i filmen ”Le Mans”.

Redan då handlade det om imponerande specifikationer – och bilen är inte tamare efter att den österrikiska firman slitit ut den gamla motorn och ersatt den med en elektrisk drivlina i framkant. Noll till hundra går på 2,5 sekunder och hastighetsmätaren passerar magiska 300 kilometer i timmen.

Batteripaketet på 53 kilowattimmar uppges räcka för 350 kilometers körning, men trots bilens aerodynamiska utseeende i 1960-talstappning är räckvidden förstås betydligt kortare om man pressar bilen som Steve McQueen gjorde. Kreisel har därför vist nog sett till att batterierna kan laddas med 100 kilowatt.

Och prislappen? En miljon euro. Betydligt mycket mer än för en topputrustad Tesla Model S, alltså. Men då blir man å andra sidan snudd på unik på vägarna. För även om det handlar om Kreisels första serieproducerade bil talar vi om en ytterst begränsad upplaga. Man lär inte ens stöta på originalet när man är ute och kör. Till skillnad från den elektrifierade modellen var den endast avsedd för bankörning och är därför bannlyst på allmän väg.

Arnold säger ”hasta la vista” till diesel

 

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: