Panasonic planerar för bättre batterier till Tesla

Sigvard Dackevall

Sigvard Dackevall

5 okt 2020

Panasonic meddelade för första gången deras planer för de kommande åren. Batterimodellen “2170” som introducerades 2017 i samband med Tesla Model 3 ska inom 5 år effektiviseras med 20 procent högre energidensitet. Dessutom arbetar Panasonic med koboltfria batterier som ska vara redo inom 2–3 år, rapporterar Reuters.

Det är första gången Panasonic öppet går ut med information om deras målsättningar. Det kan ses som ett försök för Panasonic att särskilja sig från konkurrenterna. Panasonic som under en tid var Teslas exklusiva batterileverantör, delar nu den platsen med sydkoreanska LG Chem och kinesiska CATL.

Batterimodellen 2170 som är skapat på NCA (Nickel-Kobolt-Aluminium) blandning är enligt forskare redan det mest energitäta batteriet på marknaden, med över 700 Wh/l. Yasuaki Takamoto, Panasonics amerikanska elbilsbatteri chef, menade på att dagens NCA batterier har 50 procent högre energidensitet än konkurrenternas LFP (Litium-Järn-Fosfat) batterier. Vilket bland annat kinesiska CATL distribuerar.

Trots det rör sig även Panasonic mot koboltfria batterier. Deras nuvarande batterier har en halt på lägre än 5 procent. Dessutom meddelade Panasonic att de planerar att lansera ett ett koboltfritt batteri inom 2–3 år.

Ännu en anledning till att Panasonic går ut med information kan bero på Teslas kommande “Battery Day” i september. Evenemanget beryktas kretsa kring ett så kallat “million-mile battery” (160 000 mil), ett samarbete mellan kinesiska CATL och Tesla. Vilket potentiellt kan leda till en återanvändning av elbilsbatterier.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!