Pengar att tjäna på V2G – för vissa

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

14 aug 2017

Elbilsägare i Danmark tjänar mer än 1 500 dollar per år, motsvarande en svensk tusenlapp i månaden, genom att ”låna ut” batterikapacitet. Detta enligt nyhetsbyrån Bloomberg. En närmare koll visar dock att detta gäller långt ifrån alla elbilsägare.

Idén [ordet ”tanken” känns inte passande i en elbilstidning] att elbilsägare ska kunna tjäna pengar på så kallad vehicle-to-grid (V2G) presenterades av Nissan och energibolaget Enel i samband med klimatmötet i Paris.

Danmark sågs som mycket intressant för de första testerna och det amerikanska företaget Nuvve gjorde slag i saken och trädde in som en slags mäklare.

– Vi är ungefär som Airbnb, fast i stället handlar vi med kapacitet i elbilsbatterier, förklarar Mattias Thomsen på Nuvve Danmark.

Med terminologi från semesterbostadsbranschen skulle kraftbolagen då vara ”gäster” och elbilsägarna ”uthyrare” som ställer en viss andel av sina batterier till ”gästernas” förfogande. Den uthyra batterikapaciteten hjälper till att stabilisera kraftnätet.

– Eftersom batterier åldras vid upp- och urladdning handlar det inte om hela batteriet, säger Thomsen.

Men hur mycket kan då en elbilsägare egentligen tjäna? Stämmer siffran 1 500 dollar per år? Thomsen säger att det beror på en rad faktorer. När på dygnet och hur länge bilen står inkopplad är en av dem, en annan är vilken tid på året det handlar om. Och för att ens kunna delta måste man i dag äga en elbilsflotta – systemet är alltså just nu mer intressant för taxibolagsägare och kommuner än för privatpersoner. Vinsten delas melan Nuvve och kunderna, som under gynnsamma förhållanden kan tjäna tillräckligt med pengar för fyra till fem mils körning om dagen i en Leaf.

Huruvida även privatpersoner kommer att kunna ansluta sig beror bland annat på lagar och regler. Dessutom krävs en laddstolpe där bilen kan stå när den inte används, något som många elbilsägare i dag bara kan drömma om.

Men V2G är definitivt intressant i en värld där elbilar och energifrågor blir allt viktigare och tidningen Elbilen följer naturligtvis händelseutvecklingen.

 

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: