Polen vill stoppa EU:s fossilbilsförbud i domstol

Carl Undéhn

Carl Undéhn

13 jun 2023

Inför vad som sågs som en formell omröstning kring beslutet om att endast tillåta utsläppsfria nya bilar och lätta lastbilar i EU efter 2035 satte sig Tyskland plötsligt på tvären. Efter flera veckors diskussioner enades Tyskland och EU-kommissionen om en kompromiss. Enligt den ska förbränningsmotorer tillåtas även efter 2035 så länge de endast körs på syntetiskt bränsle.

Än mer skeptisk till ett fossilbilsförbud inom EU är Polen som nu meddelar att de kommer utmana beslutet i domstol. Enligt Polens klimatminister Anna Moskwa har beslutet tagits utan att det gjorts en tillräcklig analys av hur marknaden ser ut och vilka sociala koncekvenser ett förbud kan leda till.

– Jag hoppas att andra länder kommer att ansluta sig, sa hon enligt branschtidningen Automotive News till radiostationen Radio Zet.

Inför beslutet var bland annat även Italien, Tjeckien och Bulgarien skeptiska till att endast tillåta nya utsläppsfria bilar från 2035. Men det är inte bara beslutet om fossilbilar som Polen vänder sig emot.

– Vi går till domstolen med detta och många andra Fit For 55-dokument, sa Anna Moskwa till Radio Zet.

Med klimatpaketet Fit for 55 har EU-kommissionen lagt fram en plan för att sänka unionens utsläpp av växthusgaser med 55 procent till 2030 jämfört med nivåerna 1990.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: