Polestar följer Volvo – investerar i snabbladdande teknik från StoreDot

Carl Undéhn

Carl Undéhn

24 maj 2022

För några veckor sedan meddelade Volvo Cars Tech Fund att de investerar i batteriutvecklaren StoreDot för att kunna använda deras snabbladdande teknik. Nu följer också Polestar efter och blir delägare i den israeliska batteriutvecklaren.

Hur stor summa det handlar om avslöjas inte, men för Polestar är det första gången som tillverkaren investerar i ett annat företag.

Precis som för Volvo innebär investeringen att Polestar nu ska samarbeta med StoreDot kring batterier som går att ladda betydligt snabbare än idag.

Med det hoppas Polestar kunna få fler att byta till elbil.

– Laddnings- och räckviddsångest oroar och hindrar ofta förbränningsmotorförare från att byta till elbilar. StoreDots avancerade batteriteknik har potential att erbjuda verkliga lösningar på dessa problem. Om våra nuvarande pilotprojekt med StoreDot är framgångsrika, skulle vi kunna se att dessa lösningar implementeras i Polestar-bilar till år 2026, säger Polestars vd Thomas Ingenlath.

Samarbetet ska redan vara igång med tester för att anpassa den snabbladdande tekniken för Polestars bilar. Tekniken – som StoreDot kallar XFC, för Extreme Fast Charging – bygger på en egenutvecklad kiselbaserad anod som har visat lovande resultat vid tester.

StoreDots vd Doron Myersdorf med företagets celler

Enligt StoreDots tidsplan ska den kinesiska partnern EVE Energy börja tillverka batterier med XFC-teknik 2024 som då kan ladda 16 mils räckvidd på fem minuter. Inom tio år ska det tiden ha sänkts till endast två minuter för att ladda 16 mils räckvidd.

Tidigare i vår presenterade StoreDot också bra resultat när cellerna hårdtestades under upprepad snabbladdning och urladdning. Testet visade att cellerna behöll en kapacitet på 80 procent även efter 1 250 laddcykler.

Förutom Volvo och Polestar har bland annat Mercedes och den vietnamesiska biltillverkaren VinFast tidigare investerat i StoreDot.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!