Snabbladdande teknik från StoreDot i Volvos kommande elbilar

Carl Undéhn

Carl Undéhn

19 apr 2022

De två elbilarna XC40 och C40 som Volvo säljer idag kan som bäst snabbladdas med 150 kW. Med det tar det drygt en halvtimme att ladda batteriet till 80 procent. Kommande modeller ser nu ut att kunna ladda betydligt snabbare med teknik från den israeliska batteriutvecklaren StoreDot.

Volvo meddelar nu att Volvo Cars Tech Fund investerar i StoreDot, utan att ange hur stor summa det handlar om. StoreDot utvecklar batterier med så kallad XFC-teknik – Extreme Fast Charging – och vill 2024 lansera batterier som kan ladda 16 mils räckvidd på fem minuter. Nyligen presenterade StoreDot nya framsteg med tester som visade att cellerna hade kvar 80 procents kapacitet efter över 1 200 snabbladdande cykler.

Investeringen innebär att StoreDot och Volvo ska arbeta tillsammans kring teknik inom det samarbete som Volvo redan har med den svenska batteritillverkaren Northvolt. Enligt Volvo innebär investeringen att de får tillgång till ”all teknik som utvecklas som en del av samarbetet”.

– Vi siktar på att bli den snabbaste förnyaren i vår bransch, och Tech Fund spelar en avgörande roll för att etablera partnerskap med framtida teknikledare, säger Alexander Petrofski som är chef för Volvo Cars Tech Fund.

Nästa år öppnar Volvo och Northvolt ett forskningscenter i Göteborg för utveckling av ”skräddarsydda” batterier till Volvos och Polestars kommande elbilar. Två år senare, 2025, ska också en gemensam batterifabrik stå färdig i Göteborg.

Produktionskapaciteten ska på sikt bli 50 GWh per år, vilket ger batterier för en halv miljon elbilar.

Någon tidsplan för när vi får se modeller från Volvo med XFC-batterier meddelas inte. Men enligt StoreDots tidsplan ska masstillverkning komma igång hos deras kinesiska partner EVE Energy om två år.

StoreDots teknik bygger på egenutvecklade anoder med ett tunt lager kisel. Enligt företaget ska tekniken förbättras och inom tio år ge batterier som kan ladda 16 mils räckvidd på endast två minuter.

Även Mercedes och den vietnamesiska tillverkaren VinFast har tidigare investerat i StoreDot.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: