Snabbladdande celler från StoreDot klarar över 1 200 laddcykler

Carl Undéhn

Carl Undéhn

1 apr 2022

Batterier med XFC-teknologi – Extreme Fast Charging – ska göra det möjligt att ladda sin elbil på endast fem minuter. Det är vad den israeliska utvecklaren StoreDot arbetar på genom egenutvecklade anoder med ett tunt lager kisel.

Nyligen presenterades strategin ”100inX” som ska leda till batterier som laddar 16 mils räckvidd på två minuter inom tio år. Men redan 2024 ska målet ”100in5” uppnås, vilket betyder att det på fem minuter ska gå att ladda 100 miles, eller 16 mil.

Företaget har nu genomfört stabilitetstester som visar på goda resultat. De egenutvecklade cellerna hårdtestades med upprepad snabbladdning och urladdning. Resultatet visade att de behöll en kapacitet på 80 procent även efter 1 250 laddcykler. Vid testet snabbladdades cellerna till 80 procent under 15 minuter i ”normal rumstemperatur” för att sedan laddas ur under en timmes tid.

– Jag är oerhört stolt över vår senaste prestation. 1 200 cykler i rad med extremt snabb laddning är en viktig milstolpe som skulle ha varit otänkbar för bara två år sedan, säger Yaron Fein som är utvecklingschef hos StoreDot.

Han menar att det är ett stort steg på vägen att lyckas med målet att lansera batterier enligt planen ”100in5” i stor skala inom två år.

Cellerna som användes hade också en hög energidensitet på 300 Wh/kg. Det är betydligt mer än genomsnittet för litiumjonbatterier som idag närmar sig 200 Wh/kg och i bästa fall kommer upp till omkring 240 Wh/kg.

Intressant är att StoreDot nu anger att cellerna ska tillverkas både som pouchceller, som är lättare att packa i ett paket, samt som cylindriska celler som främst Tesla använder sig.

Enligt StoreDot ska det också handla om så kallade 4680-celler, det större cylindriska format som Tesla tagit fram och som väntas ge bättre räckvidd än idag.

StoreDot har ett samarbete med den kinesiska batteritillverkaren EVE Energy som ska producera batterierna. Både biltillverkare som Mercedes och oljebolaget BP var tidigt ute och investerade i StoreDot och nyligen gick den vietnamesiska tillverkaren VinFast in i företaget.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: