Porsche bekräftar eldriven 718 och Cayenne

Carl Undéhn

Carl Undéhn

13 mar 2023

2022 var inte ett lätt år, enligt Porsche. Problemen i leveranskedjorna fortsatte att påverka verksmheten för den tyska tillverkaren.

Desto gladare är därför Porsche att de kunde slå flera rekord under året. Omsättningen växte med 13,6 procent till 37,6 miljarder Euro och med 309 884 bilar steg leveranserna med 2,6 procent, jämfört med 2021 vilket var första gången som leveranserna överskred 300 000.

Leveranserna av eldrivna Taycan i olika versioner sjönk däremot med 16 procent till totalt 34 801 bilar. Något som enligt Porsche berodde på just problemen i leveranskedjorna och bergränsad tillgång till delar.

”Båda dessa faktorer påverkar särskilt den eldrivna sportbilen”, skriver Porsche.

Prototyp av Macan.

För framtiden planerar Porsche att fortsätta på den inslagna vägen att lansera eldrivna versioner av sina modeller. Till 2030 vill Porsche att elbilar ska stå för 80 procent av försäljningen.

Elsuven Macan kommer som planerat nästa år. Efter den bekräftas att det kommer eldrivna versioner av sportbilen 718 och suven Cayenne kring 2025.

Porsche ska också ta fram en speciell version av Volkswagenkoncernens planerade universalplattform SSP som kallas SSP Sport. Den ska användas till den helt nya modell som det ryktats om ett tag och uppges bli en sportig elsuv större än dagens Cayenne.

Modellen har tidigare kallats K1 och uppges bli en sjusitsig elsuv. Enligt Porsche ska den bjuda på ”stark prestanda och automatiserade körfunktioner”, samt en helt ny interiörupplevelse.

När den kommer är däremot oklart. Ursprungligen var det tänkt att vi skulle få se de första modellerna på SSP-plattformen 2026 med Volkswagens nya flaggskeppsmodell som gått under namnet Trinity. Det har nu skjutits upp till 2029.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: