Porsche Macan och Audi Q6 e-tron får supersnabbt operativsystem

Carl Undéhn

Carl Undéhn

23 jan 2023

Audi och Porsche ingår båda i Volkswagenkoncernen. Men de två tillverkarna vill också sticka ut en del koncernens elbilssatsning. Bland annat satsar båda på egna, mer exklusiva laddnätverk än Ionity, som Volkswagenkoncernen är en del av.

Audi och Porsche har också samarbetet med att ta fram elbilsplattformen PPE för mer tekniskt mer avancerade modeller än Volkswagenkoncernens plattform MEB.

Det innebär bland annat ett nytt operativsystem som ska vara betydligt snabbare än vad vi hittills sett hos Audi och Porsche. Det lovar i alla fall Oliver Blume, som är chef för både Porsche och hela Volkswagenkoncernen.

Det ska även gå att köra flera program samtidigt på olika skärmar.

Eldrivna Macan testas nu för fullt.

Men att få till det har dragit ut på tiden. Sedan tidigare är det känt att Porsches första modell på PPE-plattformen, en eldriven version av dagen Macan, försenas till nästa år. Nu bekräftar Oliver Blume i en intervju med tyska Handelsblatt att även Audis första PPE-modell, Q6 e-tron, kommer börja säljas först 2024.

Båda modeller ska däremot visas någon gång under i år.

Volkswagenkoncernen vill i allt högre grad satsa på egen utveckling av mjukvara. För det grundades 2020 dotterbolaget Cariad som på sikt väntas få upp till 6 000 medarbetare.

Kring 2025 ska en mjukvara i version 2.0 presenteras som ska vara utvecklad för att kunna göra bilar helt självkörande. Dit är det ännu en bit kvar och mjukvaran som nu fått Audi och Porsche att skjuta på säljstarten av sina nya elbilar är version 1.2.

Kommande Audi Q6 e-tron har vintertestats i Sverige

Just problemen med att få till mjukvaran anses ha varit en avgörande orsak till att Oliver Blumes föregångare Herbert Diess förra året fick lämna chefsposten hos Volkswagenkoncernen.

Den nuvarande chefen säger nu att han vill stärka de olika märkenas möjlighet att agera på egen hand inom koncernen. Det gäller i alla fall för Porsche, där alltså Oliver Blume också är chef, samt just Audi.

Vilka effekter det kan få på kommande modeller eller om det innebär alltmer nära samarbete mellan just Audi och Porsche framgår inte.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: