Porsche noteras på börsen – högre värdering än konkurrenterna

Carl Undéhn

Carl Undéhn

29 sep 2022

Porsche tar nu klivet in på börsen i Frankfurt där vd:n Oliver Blume idag fick ringa i klockan när handeln öppnade.

Med en blinkning till Porsches klassiska modell 911 kommer företaget att ge ut 911 miljoner aktier. Endast 12,5 procent av dem kommer att handlas med på börsen i Frankfurt.

Syftet med börsnoteringen är att få in nya pengar för utveckling av inte minst elbilar. Målsättningen var därför högt satt och Porsche hoppades att företaget skulle värderas till 85 miljarder Euro, omkring 930 miljarder kronor med dagens kurs.

Men en orolig aktiemarknad sänkte värdet. Aktien handlas för 82,50 Euro, vilket ger Porsche en värdering på 75 miljarder Euro, omkring 820 miljarder kronor.

Porsche värderas ändå högre än sina tyska konkurrenter Mercedes och BMW trots att de säljer fler bilar. Mercedes värderas till ungefär 630 miljarder kronor och BMW till omkring 470 miljarder.

Inför att Volvo börsnoterades förra hösten hoppades tillverkaren på en värdering på 200 miljarder kronor, men landade till slut på 163 miljarder kronor.

Ungefär samtidigt meddelade Tesla att biluthyrningsfirman Hertz beställer 100 000 bilar från dem. Något som fick Teslas aktie att stiga och företaget att värderas till en biljon dollar.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons:
Annons: