Premiär för helt eldrivna NXT Gen Cup i helgen

Carl Undéhn

Carl Undéhn

5 jul 2023

STCC blir i år världens första helt eldrivna nationella touring car-mästerskap. Det gäller även det som tidigare hette Junior SM i racing. När det nu körs med den eldrivna tävlingsbilen RT NXT-1, baserad på Mini Cooper SE, byter mästerskapet namn till NXT Gen Cup. Och i helgen är det premiär för den eldrivna tävlingen i Falkenberg.

Tävlingsbilen har 230 hästkrafter och en toppfart på 200 km/h. Batteriet är på 30 kWh och loppen körs över 16 minuter plus ett varv. 18 förare från Sverige och andra länder ställer upp i NXT Gen Cup, bland dem 15-årige Linus Granfors. Han blev nyligen mästare i serien Formula Nordic där han vann alla race under säsongen.

Linus Granfors och tävlingsbilen RT NXT-1

Trots sin unga ålder har Linus Granfors alltså en hel del tävlingserfarenhet. Men NXT Gen Cup innebär ändå en ny utmaning för Linus Granfors.

– Jag har aldrig kört en touring car förut, aldrig kört med framhjulsdrift, och aldrig kört en elektrisk bil. Dessutom har jag missat försäsongstesterna, så det blir ingen lätt uppgift – men det ska bli kul att prova på, säger han.

Som ett helt nytt eldrivet mästerskap är det samma förutsättningar för alla deltagare. Hur det går och vem som plockar hem segern i Falkenberg går att följa på NXT Gen Cups Youtube-kanal.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: