Premiär för Scanias första helt elektriska lastbil

Lotta Hedin

Lotta Hedin

5 okt 2020

När Tesla lanserade sin batteridrivna lastbil Semi för tre år sedan var kommentarerna från svenska lastbilstillverkaren Scania syrliga:

– Den kommer bli jättebra för att transportera påsar med potatischips, sa Nils-Gunnar Vågstedt, dåvarande chefsingenjör inom elektromobilitet på Scania till Ny Teknik.

De tunga batterierna skulle medföra en alltför låg lastkapacitet för längre lastbilstransporter, menade man då.

Men nu har Scania ändrat sig. Igår lanserade företaget sin första helt elektriska lastbil, med en räckvidd på upp till 250 km. Eldrivna lastbilar med längre räckvidd väntar runt hörnet.

– Av särskilt vikt är att vi inom några få år också kommer lansera ellastbilar för fjärrtrafik, anpassade för snabbladdning under förarnas lagstadgade 45-minutersvila, sa VD Henrik Henriksson i samband med lanseringen.

Den första helelektriska modellen erbjuds med antingen fem batterier för totalt 165 kWh, eller nio batterier för totalt 300 kWh installerad kapacitet. Med fem batterier är räckvidden 130 km.

Motorn ger en effekt på 230 kW och har två växlar. Med 130 kW DC-laddning ska en lastbil med det mindre batteripacket kunna laddas på mindre än 55 minuter, och det större på mindre än 100 minuter.

Scania lanserar samtidigt också en laddhybridlastbil, med en elektrisk räckvidd på 60 km och möjlighet att köra längre sträckor med förbränningsmotorn.

Utöver frakt- och kyltransporter kan ellastbilarna användas med påbyggnader som växelflak, tippflak och cementblandare. De kan också användas för för sophämtning och för brand- och räddningstjänst, skriver Scania.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!