Prognos: elbilar ökar med 43 procent nästa år

Carl Undéhn

Carl Undéhn

30 nov 2023

De europeiska biltillverkarnas intresseorganisation, ACEA, räknar med en blygsam uppgång av bilförsäljningen på 2,5 procent under nästa år. Att det överhuvudtaget blir en ökning tillskrivs elbilarna och där räknar ACEA med ökning på hela 43 procent.

Med det väntas helt eldrivna modeller under nästa år komma upp i en marknadsandel på 20 procent inom EU, jämfört med 14 procent som andelen ser ut att bli i år.

Att elbilar väntas öka så kraftigt förklaras med att flera billigare elbilar kommer ut på marknaden under 2024. Bland annat nyligen visade Citroën ë-C3, med en prislapp från 23.500 euro, och nya Renault 5 som väntas kosta från 25.000 euro. Ett år senare, 2025, kommer också Volkswagenkoncernens satsning med elbilar från 25.000 euro.

– Det kommer att få en produkteffekt. Vi försöker tillämpa EV-drivlinor på produkter som är mer mainstream och i marknadens centrum, sa ACEA:s ordförande Luca de Meo.

En kommentar som inte är helt utan egenintresse. Luca de Meo är även vd för Renault.

Förväntningarna på elbilsförsäljningen nästa år kommer i ett intressant läge när flera EU-länder har eller är på väg att minska de olika subventioner för elbilar som finns på kontinenten.

– Vi kommer att ha upp- och nedgångar när det gäller elbilar, men på lång sikt finns det ingen återvändo eftersom det är inskrivet i reglerna, sa Luca de Meo med hänvisning till EU:s beslut om att endast tillåta försäljning av nya utsläppsfria bilar från 2035.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!