Regeländring tillåter längre – och miljövänligare – lastbilar

Lotta Hedin

Lotta Hedin

5 okt 2020

Från den första september blir det tillåtet att framföra längre fordon och fordonståg än tidigare på allmänna vägar i Sverige, om de har en aerodynamiskt utformad förarhytt.

En ändring i trafikförordningen som klubbades igenom i förra veckan gör det möjligt att använda lastbilar med rundare och lite längre nos (i stil med Tesla Semi på bilden ovan) utan att lastutrymmet behöver bli mindre. Ändringen är en följd av ett tidigare beslut i Europaparlamentet och Europeiska unionens råd om säkrare och mer miljövänlig design på lastbilar.

– För att lyckas nå våra ambitiösa klimatmål är energieffektiviseringen som designförändringen innebär viktig. Det är helt enkelt goda nyheter för både chaufförer, miljö och trafikanter, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth i ett pressmeddelande.

Det minskade luftmotståndet som en aerodymaiskt utformad lastbilsnos ger förväntas minska bränsleförbrukningen med upp till 10 %. Utformningen har också andra fördelar, som att förarnas döda vinkel minskas och med det gör att andra trafikanter blir mer synliga för lastbilsförarna.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!