Annons:

Regeringen vill lätta på krav av laddplatser vid parkeringar

Carl Undéhn

Carl Undéhn

2 okt 2024

Den 1 januari nästa år börjar nya EU-krav att gälla för parkeringar med minst 20 platser. Reglerna säger då att det där måste finnas minst en laddats för elbilar, om parkeringen tillhör en kommersiell fastighet. 2027 skärps sedan kravet och då måste det finnas möjlighet att ladda vid minst hälften av parkeringsplatserna.

Reglerna har tolkats som att kravet även gäller föreningar och kyrkor. Men regeringen lägger nu fram ett förslag om att undanta ideella organisationer från kravet. Som exempel nämns att bland annat bygdegårdar, idrottsföreningar och kyrkor även efter 1 januari 2025 ska slippa behöva installera minst en laddats vid sina parkeringar, om det där finns minst 20 platser.

Bakgrunden till förslaget är att ideella organisationer ska slippa investera i laddplatser. Enligt regeringen har utbudet av snabbladdare på annat håll ökat och många väljer dessutom att ladda hemma. Som argument lyfts också fram att det vid dessa parkeringar skulle handla om destinationsladdare med låg effekt som inte skulle kunna ladda ett elbilsbatteri särskilt mycket under till exempel en fotbollsmatch.

Undantaget som förslås ska inte gälla för vinstdrivande företag.

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: