Renault konverterar nu också lastbilar till eldrift

Carl Undéhn

Carl Undéhn

18 okt 2023

Genom statliga stöd för att konvertera bensin- och dieselbilar till eldrift ser det ut som att en ny marknad är på väg att växa fram i Frankrike. Flera företag har startats som erbjuder konverteringskit till populära äldre modeller. I samarbete med företaget R-Fit lanserar Renault också egna, officiella kit för sina klassiker Renault 4, Renault 5 och Twingo.

Tillverkaren vill nu ta konceptet ett steg längre och utöka det till sina lastbilar. Tillsammans med företaget Novumtech har ett första försök gjorts med att konvertera en diesellastbil till eldrift.

Dieselmotor och bensintank ersattes med en elmotor och ett batteripaket på 210 kWh. I övrigt ska lastbilens komponenter ha behållits, men vi får inte veta vilken effekt elmotorn har eller hur lång räckvidden blir. Snabbladdning ser heller inte ut att erbjudas. Renault nämner endast att en ombordladdare på 22 kW har installerats.

Projektet ska också ses som ett första försök, men beskrivs också som ett viktigt steg mot tillverkarens mål om ” förnyelse, eftermontering och återvinning”. Genom det vill Renault förlänga livslängden hos nuvarande fordon och samtidigt minska koldioxidutsläppen.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!