Elbilen logo Meny

Renault vill skapa Europas största elbilstillverkning

Med Renault Zoe har den franska tillverkaren skapat en storsäljande elbil. Men på det stora hela kämpar Renault med sjunkande försäljningssiffror och coronapandemin gjorde inte saken bättre.

Tidigare i år lanserades därför strategin Renaulution som ska ta märket in i framtiden med mer elektrifiering, digitala tjänster och bättre profit per såld bil.

Som en del av det görs nu satstningen ”Electricity”, som innebär ännu mer fokus på elbilar. De tre fabrikerna i Douai, Maubeuge och Ruitz i norra Franrike ska fokusera på produktion av elbilar och tillsammans utgöra ett produktionsnätverk som döpts till ”Electricity”.

Målet är att tillverka 400 000 elbilar årligen fram till 2025 och därmed skapa Europas största elbilsproduktion.

Bland annat ska fabrikerna tillverka den nyligen visade modellen Mégane Tech-E Electric och den kommande 5 EV, en modern och elektrisk version av klassiska Renault 5. Även transportbilar som Kangoo E-Tech samt Nissan NV200, som tillverkas av Renault, ska byggas i där

Fabriken i Ruitz har fram tills nu främst tillverkat växellådor och ska ställas om till att istället ta fram komponenter för elbilar.

Electricity innefattar även skapandet av ett universitet för utbildning och forskning kring elbilar.

Planerna innehåller däremot ingen tillverknining av batterier, något som Renault kämpar för att få stöd för av den franska regeringen.

Carl Undéhn

Carl Undéhn

PUBLICERAD: 2021-06-10