Rivian bekräftar lansering i Europa

Carl Undéhn

Carl Undéhn

19 jul 2023

Med den sin första modell R1T hann uppstickaren Rivian 2021 före både Tesla och Ford med den för den amerikanska marknaden viktiga milstolpen att lansera en eldriven pickup. Kring årsskiftet väntas även elsuven R1S börja levereras till amerikanska kunder. En modell som vi kanske får se även på svenska vägar längre fram.

Det har länge ryktats om att Rivian haft planer på att expandera över Atlanten till Europa. Att det är på gång bekräftas av Rivians vd JR Scaringe i en intervju med BloombergTV. Ett första steg har redan tagits i och med att transportbilen EDV-500 nu börjat levereras till Europa. Den har Rivian tagit fram på i samarbete med näthandelsjätten Amazon, som beställt 100 000 exemplar av transportbilen i olika storlekar. 300 av dem är nu väg att börja användas i Tyskland.

– Det handlar inte bara om att skeppa fordon dit utan även all infrastruktur kring reservdelar och service. Hela programmet kring EDV är ett sätt för oss att öppna upp den europeiska marknaden för våra produkter, säger JR Scaringe.

När det kan bli aktuellt för Rivian att börja sälja personbilar i Europa och om även Sverige finns med i planerna är ännu oklart. Mest troligt är att elsuven R1S blir först ut här. Men Rivian uppges även arbeta på den mindre och billigare modellen som kallas R2S. Detaljerna är få, men modellen har beskrivits som en utmanare till bland andra Tesla Model Y.  

Rivian vill i år bygga 50 000 exemplar av sin eldrivna pickup R1T och elsuven R1S. Efter en del motgångar med återkallelser och avhoppade produktionschefer bjöd årets andra kvartal på en del positiva nyheter. Från första april till sista juni byggde Rivian 13 992 bilar, en ökning på över 4 500 exemplar jämfört med årets första kvartal. Även leveransen steg från knappt 8 000 bilar mellan januari och sista mars till 12 640 bilar under det andra kvartalet. 

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: