Så blir namnet och då kommer NIO:s nya billigare märke

Carl Undéhn

Carl Undéhn

15 mar 2024

NIO vill bredda sig och lansera inte bara ett utan två nya undermärken. Hittills har de gått under namnen Alps, för något enklare modeller än idag, samt Firefly som uppges vara inriktat på volymmarknaden och då framför allt den europeiska.

Nu kommer fler detaljer kring Alps, vilket tydlien inte alls blir namnet. Bilarna kommer i stället säljas som Ledao i Kina och Onvo på övriga marknader. Priserna uppges hamna på omräknat mellan 280.000 och 430.000 kronor. I alla fall på den kinesiska marknaden, där det råder hård konkurrens och närmast priskrig på elbilar.

Vad priserna blir här om bilarna även kommer till Sverige återstår alltså att se. Men det är snabba ryck med lanseringen och redan i maj ska den första modellen L60 från Ledao/Onvo börja säljas i Kina. Det handlar då om en coupesuv som väntas bli en konkurrent till framförallt Tesla Model Y.

I kinesiska medier cirkulerar det bilder som uppges visa Onvo L60.

Och trots ett lägre pris än dagens modeller från NIO ser det inte ut som att Ledao/Onvo ska erbjuda några avskalade budgetmodeller. NIO har redan från början velat etablerat sig som ett tekniskt avancerat märke. Ytterligare ett kännetecken för tillverkare är ett stort fokus på stationer för batteribyten. I dagsläget finns det omkring 2.300 stycken i Kina och åtta här i Sverige. Det är något som även Ledao/Onvo kommer kunna dra nytta av, för precis som NIO:s modeller ska också de kunna byta batteri som alternativ till att snabbladda.

Dessutom uppges de använda batterier med 800-voltsspänning vilket borde ge snabbare laddning än hos dagens modeller från NIO som kan ladda med som mest 180 kW.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: