Så många eldrivna lastbilar kom ut på vägarna förra året

Carl Undéhn

Carl Undéhn

8 feb 2024

Med Volvo Lastvagnar och Scania inom landets gränser som båda satsar på eldrivna modeller spelar Sverige en viktig roll i elektrifieringen av transporter. Utbudet växer, nyligen meddelade Volvo Lastvagnar att deras nya modell FM Low Entry endast erbjuds med eldrift.

Trots det dominerar ännu dieselmotorer hos lastbilarna som körs på våra vägar. Men nya siffror från de europeiska biltillverkarna intresseorgaisation ACEA visar på en kraftig ökning i registreringen eldrivna lastbilar i Europa under förra året.

Totalt registrerades det 7.607 eldrivna tunga lastbilar med en vikt på över 3,5 ton i Europa. Det är en ökning med 173 procent jämfört med året innan, då det registrerades 2.791 exemplar. I Sverige kom det ut 292 nya tunga lastbilar på vägarna varav alla utom tre var lastbilar på över 16 ton. Det innebär en ökning på 78 procent jämfört med året innan.

Betydligt fler exemplar registrerades det in av eldrivna lätta lastbilar på upp till 3,5 ton. I hela Europa uppgick antalet till 143.877 stycken, varav 8.667 av dem i Sverige. Det är 65 procent fler än året innan, då det registrerades 5.267 eldrivna lätta lastbilar här.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons:
Annons: