Så säker blir Volvos nya elsuv EX30

Carl Undéhn

Carl Undéhn

17 maj 2023

Om några veckor, den 7:e juni, är det dags för Volvo att visa sin nästa eldrivna modell EX30. Bilen beskrivs av Volvo själva som deras ”minsta SUV någonsin” och anses bli en viktig modell för att höja volymerna av elbilar. Förmodligen också genom ett lägre pris än senaste elbilen EX90 som börjar från 1 085 000 kronor.

Stora EX90 lanserades som Volvos säkraste bil någonsin och säkerhet är något som spelar en viktigt roll även hos EX30. Med sitt mindre format är det mer av en stadsbil och kommer därför med en del säkerhetsfunktioner med fokus på urbana miljöer.

– Med Volvo EX30 tar vi säkerhet i stadstrafik till nästa nivå, genom att skapa en liten SUV som ger en bekväm körupplevelse, samtidigt som den tar hand om dig och andra på de hektiska innerstadsgatorna i våra moderna städer, säger Åsa Haglund som är chef för Volvos Safety Centre.

Som exempel nämns Door Opening Alert som varnar om det är på väg att komma en cyklist eller någon annan när du är på väg att öppna en dörr. Ett alternativ för alla förare utan sådan funktion är att öppna dörren med högerhanden, det så kallade ”Dutch Reach”.

För att skydda passagerare vid en krock byggs chassi och säkerhetsbur hos EX30 av stål med extra hög hållfasthet.

Ännu har vi inte fått se mer än så har av EX30.

Hos EX90 baseras säkerheten till stor del på sensorer som läser av både bilens omgivning och insidan. Exakt i vilken omfattning det även hittas hos EX30 har ännu inte meddelats. Men Volvo säger att EX30 är ”utrustad med en rad avancerade, nya funktioner såväl för de som sitter inne i bilen som för de som befinner sig utanför”.

Som exempel nämns i alla fall autobroms samt ett Driver Alert-system som standard. Med sensorer i och bakom ratten som känner av hur du håller i den samt ögon- och ansiktsrörelser ska bilen kunna varna om du inte är fokuserad på körningen.

Volvo EX30 ska gå att beställa direkt efter världpremiären den 7:e juni. Vad priset blir och när kundleveranserna beräknas komma igång är ännu oklart.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!