Så ska ChatGPT göra Mercedes röststyrning smartare

Carl Undéhn

Carl Undéhn

19 jun 2023

Chatroboten ChatGPT och andra AI-tjänster har de senaste månaderna fått stor uppmärksamhet. Utvecklingen av artificiell intelligens går fort och beskrivs både som hjälpmedel för bättre diagnoser inom sjukvården till ett första steg mot att robotar tar över världen.

Mercedes ser i alla fall möjligheter med tekniken och inleder nu tester med ChatGPT för röststyrningen i sina bilar på den amerikanska marknaden. Med chatrobotens förmåga att förstå mänskligt tal hoppas Mercedes kunna förbättra funktionen och samtidigt utöka röststyrningen till fler områden och ämnen. Enligt Mercedes betyder det en röstassistent som ”inte bara tar emot naturliga röstkommandon utan också kan föra konversationer”.

Som exempel nämns att bilen kommer kunna ge förslag på recept till kvällens måltid eller ge svar på även komplexa frågor.

Testet ska pågå under tre månader och sker i samarbete med Microsoft, som äger företaget OpenAI som utvecklat ChatGPT. Det finns för tillfället inga uppgifter om det även finns planer på att integrera ChatGPT i bilar med MBUX på den svenska marknaden.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: