Så ska teknik från Xpeng hjälpa Volkswagen i Kina

Carl Undéhn

Carl Undéhn

18 apr 2024

Förra sommaren meddelade Volkswagen att de ingår ett samarbete med Xpeng kring utveckling av elbilar för den kinesiska marknaden. Bakgrunden var att försäljningen av tillverkarens eldrivna ID-modeller gått trögt på den viktiga kinesiska marknaden. Något som de vill ändra på genom att erbjuda modeller bättre anpassade till kundernas önskemål där.

Det är just vad Xpeng ska bidra med och nu presenteras fler detaljer kring samarbetet. Det ska mynna i en ny plattform kallad ”China Electrical Architecture” (CEA) för vad som beskrivs som intelligenta fordon. En central punkt hos plattformen blir teknik från Xpeng i form av en centraldator. Det ska enligt Xpeng bidra till en ”högpresterande” arkitektur som även ska kunna anpassa funktioner för hela bilen genom att trådlösa uppdateringar over the air, OTA.

Tidigare i år visades den här teaserbilden av vad som uppges bli den första modellen från samarbetet mellan Xpeng och Volkswagen.

– Genom att utvidga vårt partnerskap med XPENG och konsekvent integrera oss med Kinas industriella ekosystem kommer vi att anpassa våra produkter ännu snabbare till behoven hos kinesiska kunder, säger Volkswagens chef i Kina Ralf Brandstätter i ett uttalande.

En minst lika viktig punkt är att CEA ska göra det möjligt att sänka kostnaden för bilarna jämfört med de som byggs på Volkswagens nuvarande elbilsplattform MEB. Ytterligare ett fokus för samarbetet är snabb utveckling. 2026 ska den första gemensamt utvecklade modellen lanseras och väntas då vara en suv efter en teaserbild som visats tidigare. Totalt uppges samarbetet leda till fyra modeller som i dagsläget endast ser ut att lanseras i Kina.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: