Så stänger Frankrike ute kinesiska elbilar från klimatbonus

Carl Undéhn

Carl Undéhn

20 sep 2023

Efter att regeringen slopade klimatbonusen förra hösten ska den nu komma tillbaka i en förändrad variant. Där ingår en skrotningspremie för den som skrotar sin fossilbil och köper eller leasar en elbil. Men även om budgeten har presenterats idag är detaljerna kring skrotningspremien och vilken summa det handlar om ännu oklart.

Att den också ska vara något som endast ges till bilar som kommer från en viss del av världen har inte varit uppe på tapeten. Det gäller däremot klimatbonusen för elbilar nere i Frankrike, där president Emmanuel Macron öppnat för att endast betala den till bilar som tillverkas i Europa.

Nu presenteras också hur det ska gå till i praktiken. Från nästa år införs ett punktsystem där koldioxidutsläppen vid tillverkningen av elbilar värderas enligt en skala med 100 poäng. I det vägs miljöpåverkan in för materialen som används, utsläppen vid fabriken samt transporten från den till kund.

President Emmanuel Macron visas runt på bilsalongen i Paris 2022.

För att ha rätt till landets klimatbonus ”bonus écologique“ måste bilen få minst 60 poäng. Något som kan bli svårt att uppfylla för kinesiskt tillverkade elbilar. Redan transporten från Kina till Frankrike drar ned antalet poäng.

Till det kommer att kolkraft stod för 61 procent av Kinas elproduktion under 2022, enligt den oberoende analysfirman Ember. Kina invester visserligen stort i förnybar energi, men även i nya kolkraftverk. Enligt en rapport från Centre for Research on Energy and Clean Air beviljades motsvarande två nya kolkraftverk i veckan under 2022.

– Vi kommer att sluta subventionera elfordon som har ett dåligt koldioxidavtryck. Vi ger en fördel till franska och europeiska företag som strävar efter att minska sin miljöpåverkan, kommenterade Frankrikes ekonomiminister Bruno Le Maire beslutet till franska tv-kanalen TF1.

Innan årets slut ska det presenteras en lista med vilka bilar som är godkända för landets klimatbonus enligt de nya reglerna. Frankrikes klimatbonus på 5.000 Euro – omkring 59.000 svenska kronor – betalas ut till elbilar som kostar under 47.000 Euro, eller drygt 560.000 kronor. Under årets första kvartal ska omkring 40 procent av de elbilar som fått ”bonus écologique“ i Frankrike varit tillverkade i Kina.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!