Saab och Ford släpper flera elbilar och VW visar upp koncept

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

14 dec 2015

Saab släpper fyra elbilar – och tror på 900 kilometers räckvidd om fem år. Ford räknar med att 40 procent av deras modeller kommer att ha elektrisk drivlina år 2020. Volkswagen visar upp en eldriven konceptbil på CES-mässan, mycket talar för att det handlar om en minibuss.

Tretton av Fords modeller ska ha elektrisk drivlina år 2020, uppger biltillverkaren. En av dessa blir Ford Focus med 160 kilometers räckvidd som kommer nästa år. Den amerikanska biltillverkaren utlovar också snabbladdning, 80 procent på en halvtimme. Satsningen uppges gå på 4,5 miljarder dollar.

Nu står det också klart att Saab lanserar fyra nya modeller utöver 9-3. Nevs anställer ett 50-tal personer i månaden och produktionen drar i gång till sommaren, skriver Auto Motorsport. Den första bilen blir 9-3 och bilarna som företaget testar kan köras omkring 300 kilometer med batteripaketet på 37 kilowattimmar.  De andra modellerna blir av allt att döma suvar och crossovermodeller, skriver tidningen. Saab uppges också tro på ett teknikgenombrott som innebär att en batterivikt på 400 kilo kommer att räcks till 900 kilometers räckvidd år 2020.

Det är också klart att VW ska visa upp en eldriven konceptbil, alla bedömare tror att det handlar om en moderniserad version av den klassiska minibussen, på CES-mässan i Las Vegas i januari.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: