Elbilen logo Meny

Skoda tror på Octavia med eldrift

Skoda Enyaq har tagits emot väl och de närmsta åren ska den följas upp av tre nya elbilar. I två av fallen ska det handla om elsuvar som är mindre än Enyaq. Men i fallet med den tredje modellen vill Skoda gå tillbaka till sitt tidigare framgångskoncept Octavia.

– Kombiformen har varit framgångsrik för Skoda och till viss del definierat Skoda, säger Martin Jahn som är marknadschef hos den tjeckiska tillverkaren i en intervju med brittiska Autocar.

Octavia är sedan länge Skodas mest framgångsrika modell. När den ska ersättas med en eldriven version uppges den byggas på Volkswagenkoncernens kommande ”superplattform” SSP. Med den ska koncernen lansera nästa generations elbilar inom projektet Trinity med snabbare laddning tack vare 800-voltsteknik och självkörning i nivå 4.

Det innebär också att det kommer dröja ett tag innan vi får se Skodas elkombi. Trinity ska enligt Volkswagen lanseras 2026 och först då kan det alltså bli aktuellt med ”E-Octavia”.

Men Martin Jahn är tydlig med att vi kommer få se mer än elsuvar från Skoda. I alla fall under de närmsta åren.

– I framtiden kommer vi alltid att försöka hitta former och karosser som våra kunder förväntar sig. Jag tror att vi kommer att fortsätta med utbudet som Octavia och Superb. Vi ser fortfarande ett behov av dessa bilar, så de kommer att fortsätta ett tag till, säger han till Autocar.

Carl Undéhn

Carl Undéhn

PUBLICERAD: 2021-12-10