Slutet för Volta Trucks? Ansöker om konkurs

Carl Undéhn

Carl Undéhn

17 okt 2023

Det såg lovande ut för svensk-brittiska Volta Trucks. Tillverkningen av 16-tonsversionen av den eldrivna lastbilen kom i gång hos Steyr i Österrike. Från logistikjätten DB Schenker kom en beställning på 1.500 exemplar av lastbilen och senare i år skulle de första exemplaren komma till Sverige.

Men nu ansöker Volta Trucks om konkurs, enligt ett pressmeddelande från Byggmästare Anders J Ahlström Holding AB som är storägare i företaget. Orsaken uppges vara följderna av att amerikanska Proterra Inc som levererar batterier till lastbilen har ansökt om rekonstruktion i USA, ett så kallat Chapter 11-förfarande.

”Nyheten i början på augusti i år om att bolagets batterileverantör inträtt i amerikansk Chapter 11 skedde vid absolut sämsta tidpunkt när produktionen skulle skalas upp, och produkten levereras till väntande kunder, och har successivt lett till ökad osäkerhet hos olika intressenter samt till slut, trots stora ansträngningar, omöjliggjort finansiering”, skriver Tomas Bergström som är vd för Byggmästare Anders J Ahlström Holding AB i pressmeddelandet.

Enligt Volta Trucks finns det totalt 5.000 beställningar av företagets eldrivna lastbil. Innan ansökan om konkurs planerades en årsproduktion på 14.000 Volta Zero, som även skulle komma i flera olika storlekar.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: