Volkswagen förbättrar sin röstassistent med ChatGPT 

Carl Undéhn

Carl Undéhn

8 jan 2024

När företaget OpenAI hösten 2022 lanserade version 3.5 av chatboten ChatGPT uppstod snabbt en eufori kring nya användningsområden för artificiell intelligens. Det gäller även bilbranschen, där AI nu på allvar börjar ta klivet in i våra bilar.

Mercedes meddelade förra året att de testar integration av ChatGPT i sina bilar på den amerikanska marknaden. Men Volkswagen blir nu först med att från andra kvartalet i år föra in tjänsten i infotainmentsystem i den senaste generationen av nuvarande modeller. Bland annat hos elbilar på MEB-plattformen som ID.3, ID.4, ID.5 och ID.7. Varför ID.Buzz som också den använder MEB-plattformen i alla fall till en början ser ut att bli utan funktionen är oklart.

Den populära elsuven ID.4 hör tillmodellerna som får röstassistent med ChatGPT.

Styrkan hos chatboten ChatGPT är att den kan skapa meningar som upplevs naturliga. Tillsammans med mjukvara för röst från företaget Cerence ska ChatGPT nu ge Volkswagens röstassistent IDA en mer mänskliga touch.

Den nya funktionen ska jobba i bakgrunden och aktiveras när det ställs en fråga som Volkswagens egna system inte kan besvaras. Utan att dela med sig av personlig data skickas frågan då vidare till ChatGPT som återger svaret genom röstassistenten IDA.

Med det lovar Volkswagen att IDA smidigt ska lösa förfrågningar om navigering och hantera inställningar av klimatanläggning och infotainmentsystemet. Men även kunna förstå och svara på frågor med ett naturligt tilltal.

Funktionen presenteras under elektronikmässan CES som pågår den här veckan i Las Vegas.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: