QuantumScape_tray-scaled_Foto_QuantumScape

Snabb utveckling av solid state-batterier hos QuantumScape

Carl Undéhn

Carl Undéhn

29 jul 2022

I racet om vilken tillverkare som kommer bli först att lyckas få i gång storskalig tillverkning av solid state-batterier satsar många på QuantumScape.

Bland annat Volkswagen, som har investerat totalt 300 miljoner dollar, över tre miljarder kronor, i den amerikanska utvecklaren. Med solid state-batterier, som har en fast istället för flytande elektrolyt, hoppas biltillverkare kunna lansera elbilar med längre räckvidd, snabbare laddning och mer säkerhet.

I presentationen av siffrorna för årets andra kvartal meddelar QuantumScape att de nu inlett tester med solid state-celler som utgörs av upp till 24 lager. Det visar på en snabb utveckling. I våras meddelades milstolpen att de utförde tester med 16 lager.

Enligt QuantumScape har cellerna tillverkats i olika format som alla behöll sin kapacitet efter 600 laddcykler. Som viktigaste mål för den närmsta tiden nämns att nu producera prototyper av cellerna med 24 lager som ska skickas för ytterligare tester till biltillverkare.

Men att lyckas med det är ingen enkel uppgift. I rapporten medger QuantumScape också problem under arbetet med utvecklingen.

”Under kvartalet stod vi inför ett antal utmaningar i samband med kvaliteten och genomströmningen i våra produktionsprocesser. Dessa utmaningar varierade från upptäckten av en förorening i vårt material till identifiering av defekter som uppstod under produktionsprocessen”, skriver QuantumScape.

Att antalet lager ökat från 16 till 24 stycken sedan i våras visar ändå på en fortsatt och snabb utveckling av deras celler.

”Vi är uppmuntrade av det faktum att vi trots dessa utmaningar har vårt team kunnat göra framsteg med prototypceller med 24 lager”, fortsätter företaget i rapporten.

En andra produktionslina för tillvekrning av prototyper är redan i gång. Med den ska produktionen både snabbas upp och ge bättre kvalitet.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: