Snart leveranstart för Volvo EX90 – trots ofärdig mjukvara

Carl Undéhn

Carl Undéhn

4 sep 2024

Igår kunde ni läsa om våra intryck från provkörningen av Volvos nya sjusitsiga elsuv EX90. En djupare genomgång av bilen får vi återkomma med när den finns tillgänglig här på våra svenska vägar. Vilket kan ske snart, för Volvo meddelar nu att en första last med EX90 nu skeppats till försäljare i USA och Europa. De första exemplaren väntas kunna lämnas över till kunder nu i september.

Om även Sverige ingår i leveransen till Europa framgår inte. Enligt Volvo kommer fler marknader att få EX90 under årets fjärde kvartal eller i början av nästa år.
– Volvo EX90 förkroppsligar vår framtid som en helt elektrisk biltillverkare, med bilar som kontinuerligt blir bättre över tid tack vare uppdateringar av kärndatorer och mjukvara, säger Volvos vd Jim Rowan.

Och en del uppdateringar kommer ägarna av de första exemplaren behöva göra. De första bilarna som leveras kommer nämligen utan en del av funktionerna som lovats. Bland förmågan att upptäcka korsande trafik genom bilens Lidar-radar. Även möjligheten att komma åt en iPhone genom rösttjänsten Siri, att använda energin i batteriet för att driva hemmet med Vehicle to Home. Det är alla saker som kommer att läggas till senare genom uppdateringar over the air, OTA.

Volvo EX90 har plats för sju personer och kommer med ett batteri på 111 kWh för en räckvidd på upp till 60 mil. Batteriet kan laddas med upp till 250 kW och ska gå att fylla från 10 till 80 procent på 30 minuter. Priset börjar på 997.000 kronor.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: