Stadsbilen Smart ska nu bli off road-duglig suv

Carl Undéhn

Carl Undéhn

19 apr 2024

Nästa vecka drar bilmässan Beijing Auto Show i gång i Kina. Och som ofta innan en stor mässa kan tillverkarna inte riktig hålla sig med nyheterna de ska visa som börjar sippra ut redan innan dörrarna har öppnats.

Till exempel Smart, som idag är ett samarbete mellan Mercedes och Geely med fokus på enbart eldrivna modeller. Efter Smart #1 och #3, samt planer på en ny eldriven FourTwo, ser det ut som att en Smart #5 är på gång. Ett koncept på just det är i alla fall vad Smart ska visa på mässan.

Redan nu får vi se en del skisser på konceptet. De för tankarna till Renaults ”4EVER Trophy”, ett koncept som ska ge en fingervisning av hur den kommande nytolkningen av eldrivna Renault 4 kommer se ut. För även Smart #5 ser enligt skisserna ut att bli en kompakt elsuv med i alla fall optiska element som ger en känsla av off road.

Hur väl bilen klarar sig i naturen är oklart. Men i beskrivningen lovas i alla fall en del med ”integrerade utrustningstillbehör gör Smart Concept #5 till den perfekta följeslagaren för alla typer av äventyr och aktiviteter, även bortom asfalterade vägar”. Just utrustning ser ut att kunna förvaras smidigt både på taket och själva takräcket.

Det finns ingen information kring drivlina och batteri. Förmodligen kommer Smart #5 precis som märkets tidigare modeller använda Geelykoncernens SEA-plattform, alltså samma som bland annat Volvo EX30.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: