Byton ser ut att få ett stormigt slut

Carl Undéhn

Carl Undéhn

10 feb 2021

Flera kinesiska start-up företag inom elbilsbranschen har siktet inställt på export till Europa och USA. Ett av de mest omtalade, och vad som länge även såg ut som ett av de mest lovande, av dessa var Byton.

Företagets el-SUV M-Byte blev om inte annat omtalad för branschens största skärm på 48 tum som sträckte sig över nästan hela vindrutans längd. Bilen uppgavs ha en räckvidd på upp till 46 mil och erbjuda snabbladdning på upp till 150 kW.

Märket grundades av tidigare ledande personer inom Nissan och BMW med tysken Daniel Kichert, också han från BMW, som chef.

Redan förra året skulle produktionen M-Byte dra igång och börja säljas i Kina. Tanken var sedan att modellen också skulle lanseras i Europa och USA i år. I Sverige var det även klart att bilen skulle säljas via Hedin Bil med ett planerat pris på 480 000 kronor.

Men ännu har vi inte sett någon produktionsfärdig bil och det mesta tyder på att vi inte kommer få göra det heller. Inte i alla fall i nuvarande form av Byton.

Trots färdig fabrik i Kina satte coronapandemin stopp för den planerade tillverkningen förra året. Byton hade även lyckats locka till sig stora investeringar, men de utlovade pengarna hölls tillbaka på grund av pandemin. Till slut hamnade företaget i ekonomisk kris.

I USA permitterades en stor del av medarbetarna redan förra våren och nu stormar det även kring europakontoret enligt flera tyska medier.

Anställda anklagar företaget för obetalda löner och kontoret i München står tomt efter utebliven hyra.

Ändå har företaget inte anmält konkurs, något som tyska myndigheter ser som ett brott. Polisen i München uppges ha utfärdat en arresteringsorder mot Daniel Kichert som har lämnat landet och befinner sig i Hong Kong.

Även flera andra högt uppsatta personer ska ha lämnat Byton. Helt uträknat anses företaget ändå inte vara. Med en i stort sett produktionsklar bil i portföljen kan det ändå finnas intresse från investerare att återigen få hjulen att snurra. Det har bland annat nämnts att världens största tillverkare av hemelektronik Foxconn planerar att investera i Byton.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!