Statistiken tydlig: eldrift går om bensin i Norge i år

Carl Undéhn

Carl Undéhn

8 apr 2024

Att Norge är en föregångare vad gäller elbilar känner alla till. Med över 80 procent elbilar i nybilsregistreringen förra året ligger Norge långt före alla andra marknader i världen. Så frågan är så klart när elbilar också kommer att dominera helt?

Redan i år ser det ut som att en ny milstolpe kommer passeras då elbilar kommer gå om bensinbilar på landets vägar. Det visar siffror som presenteras av nyhetsbyrån Reuters.

De visar att elbilar stod för 24,3 procent av landets bilpark i mitten av mars. I antal handlar det om totalt 2,9 miljoner elbilar. Bensinbilar hade då fortfarande ett försprång och stod för 26,9 procent av landets bilar.

Men utifrån att det förra året såldes över 100.000 nya elbilar i Norge förra året väntas elbilarna gå om innan året är slut. Och bensinbilar ser inte ut att vara särskilt populära i vårt västra grannland. I januari registrerades till exempel endast 44 nya bilar med bensinmotor in i Norge. Under årets tre första månader var det 196 stycken bensinbilar – och under samma tidsperiod strax över 20.000 nya elbilar.

Även hybrider har minskat i Norge och Norska Elbilsföreningen räknar med att elbilar kommer stå för 95 procent av nybilsförsäljningen där under 2024.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: