Stellantis och Mercedes bygger batterifabriker på båda sidor Atlanten

Carl Undéhn

Carl Undéhn

25 mar 2022

Med batterifabriken i Skellefteå var svenska Northvolt tidigt ute med europeisk batteritillverkning. Men fler Gigafabriker är planerade runt om på kontinenten och bekräftar Automotive Cells Company, ACC, etableringen av vad som kan bli den första i södra Europa.

ACC ägs gemensamt av koncernen Stellantis, Mercedes och det franska energibolaget Total. Två batterifabriker i Tyskland och Frankrike är redan bekräftade och nu presenteras planerna på en tredje vid italienska Termoli. Där har Fiat, som ingår i Stellantiskoncernen, idag en fabrik som tillverkar motorer men som nu alltså istället ska få bygga battericeller.

Hur stor investering det handlar om framgår inte. En fingervisning om vilken summa det handlar om kan hittas i de andra två batterifabrikerna som kommer kosta omkring 20 miljarder kronor var.

Samtidigt höjs den förväntade årliga produktionskapaciteten i de båda andra fabrikerna från 24 till 40 GWh. Det är också målet för den italienska fabriken. Totalt vill samarbetet ACC ha en årsproduktion på 120 GWh till år 2030.

När den italienska fabriken ska tas i bruk nämns inte ännu. Volkswagen meddelade i veckan planerna på en batterifabrik vid spanska Valencia och det återstår att se vilket sydeuropeiskt land som blir först med storskalig tillverkning av battericeller.  

Stellantis har dessutom slutit ett avtal med koreanska LG Energy Solution om att bygga ytterligare en batterifabrik på andra sidan Atlanten i Kanada. Fabriken kommer få en årlig produktionskapacitet på 45 GWh och ska hamna på gränsen till USA i närheten av bilstaden Detroit.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons:
Annons: