Stort intresse – Frankrike inför tak för billig leasing av elbil 

Carl Undéhn

Carl Undéhn

13 feb 2024

Skulle du vara intresserad av att leasa en elbil för så lite som 1.100 kronor i månaden? Det är du inte ensam om, vilket Frankrikes regeringen nu har upptäckt. Därför införs nu ett tak på 50.000 ansökningar under 2024 för den nya satsningen på statligt subventionerad leasing av elbilar. Ursprungligen hade regeringen budgeterat för 20.000 ansökningar under det här året. Men intresset har alltså redan visat sig vara större än väntat.

Till skillnad från Sverige och flera andra länder har Frankrike kvar klimatbonus för elbilar. I början av året infördes även ytterligare en satsning med statligt subventionerad leasing av elbilar till en månadskostnad på mellan 100 och 150 euro, ungefär mellan 1.100 och 1.700 kronor.

Satsningen riktar sig till de med lägre inkomst. Utöver det måste en rad krav uppfyllas, både vad gäller mängden utsläpp bilen orsakar vid tillverkningen och avståndet mellan hem och arbetsplats för den som ansöker. Men det ser inte ut att ha varit något som minskat intresset.

De som lyckas uppfylla kraven kan välja mellan 72 elbilar att leasa till den låga månadskostnaden, flera av dem samma modell i olika utförande. Bilarna på listan har även rätt till klimatbonus på 4.000 euro (i vissa fall går det att få upp till 7.000 euro) vid köp och har bedömts efter mängden utsläpp de orsakar vid tillverkningen. Men även under transporten till kunden i Frankrike räknas in. Det sistnämnda ses som ett sätt att undanhålla elbilar tillverkade i Kina från klimatbonusen.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!