Strejk på Teslas verkstäder – kan utökas till fler

Carl Undéhn

Carl Undéhn

27 okt 2023

Fackföreningen IF Metall gör nu verklighet av hotet om strejk mot Teslas verkstäder på sju platser. Från med och med idag strejkar 130 anställda, vilket kommer påverka Teslaägare som behöver service från Teslas egna verkstäder.

– Att vi tvingas ta till strejkvapnet är ytterst ovanligt. Men eftersom ledningen för Tesla Sverige gjort klart att det inte är aktuellt att teckna kollektivavtal ser vi nu ingen annan utväg, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Bakgrunden till strejken är att IF Metall vill teckna kollektivavtal för sina medlemmar som arbetar vid verkstäderna, det så kallade motorbranschavtalet. Enligt IF Metall har de försökt få till ett avtal i fem år utan resultat. Enligt Tesla måste ett sådant avtal tecknas centralt med ledningen i USA. Även där har Tesla hittills hittills haft en kylig inställning till fackföreningar.

– Den här konflikten handlar om löner, pensioner och försäkringar för våra medlemmar som arbetar på Tesla. Men i grunden handlar det även om att stå upp för hela den svenska arbetsmarknadsmodellen, säger Marie Nilsson som är förbundsordförande hos IF Metall.

Samtidigt utvidgar IF Metall strejkvarslet till ytterligare 17 auktoriserade verkstäder som servar Tesla från den 3:e november om inget avtal blir av. Det kommer du även innefatta arbetet med att färdigställa bilar – något som alltså kan påverka även blivande Teslaägare som kan få problem att hämta ut sin nya bil.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: