Studie: så många elbilsmil drar Chat GPT

Carl Undéhn

Carl Undéhn

4 sep 2024

Lanseringen av språkmodellen ChatGPT innebar också startskottet för dagens AI-boom. En teknik som väntas bli en del av vår vardag och kanske även förändra stora delar av den. Flera bltillverkare – bland annat Mercedes, Peugeot och Volkswagen – har eller ska bygga in ChatGPT i sina bilar för att göra röststyrningen bättre. Men ingenting kan göras ur det tomma intet och varje uppgift du låter ChatGPT eller en annan AI-tjänst göra förbrukar energi. Mycket energi.

Eller sett ur ett elbilsperspektiv: energin som ChatGPT förbrukar under ett år motsvarar att köra 119 miljoner mil med en elbil. Det visar en studie från tradingplattformen BestBrokers, där det framgår att elförbrukningen för ChatGPT uppgår till 227 miljoner kWh under ett år. Med det löser språkmodellen 78 miljarder förfrågningar som användarna matar in. Tidigare studier har visat att en fråga till ChatGPT förbrukar tio gånger så mycket ström som en sökning på Google.

För att sätta det i perspektiv jämförs energin som förbrukas med en rad andra saker. Bland annat elbilar, och studien kommer fram till att energin som ChatGPT förbrukar under ett år motsvarar full laddning av batterierna hos 3,13 miljoner elbilar. Det är ett nästan lika stort antal som alla elbilar som idag rullar på amerikanska vägar.

Beräkningen utgår ifrån att genomsnittet för elbilarnas förbrukning är 0,191 kWh per kilometer och att räckvidden är 37,9 mil. Utifrån det har studien räknat fram att det genomsnittliga batteriet har en kapacitet på 72,4 kWh. En siffra som låter relativ hög om även äldre elbilar ska tas med.

Säkert är i alla fall att AI är en energikrävande teknik. I takt med att ChatGPT kommer i nya och mer avancerade versioner väntas också energiförbrukningen öka. Flera andra företag utvecklar nu språkmodeller som ska klara uppgifterna med mindre energi.

Och ja, bilden ovan är skapad med ChatGPT. Enligt studien förbrukades det då 0, 0029 kwh el för att ta fram den.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: