Studie undersöker hur elbilister kör – halverad risk för olycka med en Tesla

Carl Undéhn

Carl Undéhn

31 maj 2022

Förutom mindre utsläpp kan elbilens intåg på våra vägar även leda till ändrat körbeteende. Den snabba accelerationen med vridmomentet tillgängligt från stillastående är en sak. Men räckvidden kräver också planering vid långresa vilket kan sänka hastigheten på motorväg.

Hur vi kör intresserar försäkringsbolagen och vid en konferens för amerikanska Insurance for Highway Safety presenterade företaget Cambridge Mobile Telematics skillnader mellan olika modeller och drivlinor.

Cambridge Mobile Telematics, eller CMT, är en av världens största leverantörer av telematiktjänster för att läsa av hur bilar verkligen kör.

Att elbilar är snabba från rödljuset syns också tydligt i datan som samlats in från miljontals bilar.

”Den nya forskningen visar att förare av elbilar uppvisar accelerationsrisker som är 180–340 procent högre än när de kör traditionella förbränningsfordon”, skriver CMT.

Men det betyder inte samma sak som att elbilar orsakar fler olyckor.

Bland de som äger två bilar tittade studien också på hur risken att hamna i en olycka skiljde sig åt. Om den ena bilen var en Tesla visade det sig att olycksrisken med den endast var hälften så stor som med den andra bilen.

Står det däremot en Porsche i garaget är resultatet mindre smickrande. Då ökade nämligen risken att krocka med 55 procent jämfört med den andra bilen. Om det spelar någon roll ifall det sitter en boxermotor eller elmotor i Porschen framgick inte.

I ett försök att förklara varför de som kör Tesla är mindre inblandade i olyckor pekar CMT på den typiske ägaren. Även om allt fler väljer att köra elbil är andelen entusiaster och ”early adopters” hos Tesla fortfarande stor. De ska enligt CMT ha ett lägre riskbeteende och köra mer försiktigt med sin elbil.

En annan förklaring, som inte är specifik för Tesla, är att den som kör långt med elbil måste stanna och ladda. Genom det kommer naturliga pauser som ökar koncentrationsförmågan på vägen.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: