Svenska elbilsprojektet Uniti nära konkurs

Carl Undéhn

Carl Undéhn

6 dec 2021

Svenska Uniti ville egentligen bygga sin lilla eldrivna stadsbil Uniti One i Landskrona. Projektet, som inleddes på Lunds universitet, flyttade sedan vidare till Storbritannien med planerad tillverkning i Kina.

Med en längd på strax över tre meter, plats för tre personer och en räckvidd på 15 eller 30 mil beroende på batteripaket är tanken att erbjuda en smidig stadsbil.

Men ännu har inga bilar byggts.

Problemet som Uniti ställts inför känns igen från flera andra elbilsprojekt. Nämligen svårigheten att gå från prototyp till produktion. Coronapandemin och problem med leveranser från partners i Kina gjorde inte saken bättre.

Redan förra året ansökte Uniti om företagsrekonstruktion och minskade personalstyrkan. I ett långt inlägg på LinkedIn skriver Unitis vd Lewis Horne nu om situationen för företaget.

Sammanfattningen är att Uniti i behov av pengar och det snabbt.

”Vi har nu mindre än en vecka på oss att få in 500 000 Euro annars måste vi ansöka om konkurs” skriver han och lägger till att de anställda inte fått någon lön på flera månader.

Han skriver att företaget har en strategisk partner i Kina och en produktionsfärdig prototyp. Men kinesiska finansregler sätter käppar i hjulet för att kunna gå vidare.

200 000 Euro har redan garanterats från investerare, men det behövs alltså mer för att kunna rädda företaget. Lewis Horne skriver också rakt ut och varnar möjliga investerare för att situationen med den kinesiska partnern är osäker.

Därför behövs det ytterligare 500 000 Euro som en säkerhet för att klara sig i alla fall fram till mitten på nästa år. Då hoppas han att avtalet kring tillverkning i Kina ska vara i hamn.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!