Svenska elmotorcykeln Cake ska stoppa tjuvjakt i Afrika

Lotta Hedin

Lotta Hedin

23 dec 2020

Den svenska elmotorcykeltillverkaren Cake har inlett ett samarbete med Southern African Wildlife College (SAWC) i Sydafrika för att motarbeta tjuvjakt på hotade arter. Specialanpassade elmotorcyklar ska nu testas och användas i SAWC:s arbete för ett förbättrat naturskydd. I projektet ingår också företaget Goal Zero, som ska bidra med solcellsdrivna portabla laddare.

Områden med mycket tjuvjakt är ofta stora, avlägsna och utan vägar, vilket gör dem svåra att övervaka med bil. De som arbetar mot tjuvjakt har därför i allt större utsträckning börjat använda terrängmotorcyklar. Men de höga motorljuden varnar tjuvjägarna på långt avstånd och gör det svårare att få fatt på dem. Genom att istället använda tysta, eldrivna terrängmotorcyklar blir det lättare att smyga sig på jägarna, skriver Cake.

Portabla solcellsdrivna laddare kan också lösa problemet med att det kan vara svårt att få fram bränsle till motorcyklarna i vildmarken.

Tvärt emot vad många tror är det dock inte troféjakt som huvudsakligen ligger bakom tjuvjakten, utan fattigdom och brist på mat hos lokalbefolkningen, skriver Cake.

– Det här partnerskapet för att testa ny teknik för nyskapande naturskydd är extremt spännande. Vi är väldigt stolta över att delta i samarbetet, med tanke på vilken effekt detta skulle kunna få för arbetet mot tjuvjakt i Afrika, säger Theresa Sowry, chef för Southern African Wildlife College, som ligger strax utanför Krugerparken i Sydafrika.

De specialanpassade motorcyklarna kommer visas upp närmare i slutet av januari, uppger Cake.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: