Svenskar positiva till solenergi

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

31 maj 2016

Solenergi kommer redan om tio år stå för 20 procent av Sveriges energiproduktion – det tror i alla fall hälften av dem som har svarat på en opinionsundersökning beställd av elbolaget Eon.

Fyra av fem villaägare är dessutom positiva till att installera solpaneler på taket och sju av tio som bor i flerfamiljshus vill ett deras och deras grannars el kommer från solpaneler på taket.

– Undersökningen visar att det finns en stor vilja att producera sin egen el i Sverige, säger Karin Jarl-Månsson, vd på Eon Försäljning och konstaterar att solel skulle kunna bli mycket viktigare i Sverige – i dag står solel för mindre än en procent av energiproduktionen.

– I stora delar av Sverige finns det goda förutsättningar för effektiv solenergiproduktion. Södra Sverige har till exempel lika mycket solinstrålning som norra halvan av Tyskland som idag är ledande i Europa och ett av världens solcellstätaste land. Vi arbetar för att solceller ska bli ett lika naturligt och medvetet val som att köpa ekologisk mat.

2012 respondenter deltog i undersökningen som Yougov gjorde i april.

 

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: