Elbilen logo Meny
Nyheter

Svenskt pappersbatteri visar lovande resultat

Vanligt smörpapper ska säkra framtidens elleveranser. Det hoppas i alla fall en grupp forskare vid Mittuniversitetet i Sundsvall som har utvecklat en ny teknik för storskalig energilagring. Komponenterna kan dessutom tillverkas av lokala råvaror.

Förutom smörpappret ingår även grafen och koksaltlösning, en kombination som har visat mycket lovande resultat. Batteriet har 70 procent av den bästa kända lagringskapaciteten, men kostar bara en tiondel så mycket.

– Vi kommer inte att jaga de sista kapacitetsprocenten utan vi anser att vi hittat en bra balanspunkt mellan kapacitet och kostnad. Ett sådant här batteri kan exempelvis laddas under dagen för att ladda elbilar under natten och då behöver man inte byggas om hela elsystemet, säger Niklas Blomquist, forskare och projektledare, till SVT Nyheter Västernorrland.

Batteriet är främst till för att lagra energi från förnybara källor, men kan även användas för hemmalagring och lastbalansering i en framtid där elanvändningen väntas öka dramatiskt.

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

PUBLICERAD: 2019-10-24