Sverige hade störst ökning av elbilar i Europa förra året

Carl Undéhn

Carl Undéhn

2 feb 2023

”Ett starkt år för elbilen”. Så sammanfattade branschorganisationen Mobility Sweden 2022 när siffrorna för nybilsregistreringen över hela året sammanfattades.

Helt eldrivna modeller stod för 33 procent av alla nya personbilar. Av de 288 003 bilar som registrerades var 94 984 elbilar, vilket var en ökning med 66 procent jämfört med året innan.

Med det stod Sverige tillsammans med Belgien för den största ökningen i hela Europa. Det visar siffror från den europeiska biltillverkarorganisationen ACEA. Räknas marknaderna inom EU samt Storbritannien, Island, Norge och Schweiz ihop såldes det totalt 357 162 helt eldrivna bilar, vilket är 29 procent av den totala försäljningen på 1,58 miljoner bilar.

Störst andel elbilar såldes som vi tidigare har rapporterat i Norge, där de stod för hela 82,8 procent av nybilsförsäljningen.

Men det var alltså i Sverige och Belgien som med ökningen med 66 procent var störst, följt av grannarna i Finland där elbilarna ökade med 61 procent.

Elbilarna ökade i alla länder utom Italien, där försäljningen av helt eldrivna modeller minskade med 27 procent. Vad orsaken till det var framgår inte.

Tesla Model Y var den mest sålda elblen i Europa förra året.

Den mest sålda elbilen på de europeiska marknaderna var Tesla Model Y med 137 819 exemplar. I både Norge och Schweiz var Model Y årets mest sålda bil oavsett drivlina.

Tesla hittas även på andraplats över mest sålda elbilar med Model 3 som såldes i 92 150 exemplar på de europeiska marknaderna.

Med en så stor ökning av elbilar är det inte förvånande att försäljningen av laddhybrider, bensin- och dieselbilar alla minskade under förra året. Mest sjönk försäljningen av dieselbilar som minskade med 21 procent och nu endast har en marknadsandel på 15 procent i Europa.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: