Tesla backar om butiker – och höjer priserna

Fredrik Sandberg

Fredrik Sandberg

11 mar 2019

Nyligen chocksänkte Tesla priserna på Model X och Model S, främst de högst utrustade som såg en prissäkning på nästan en halv miljon kronor. Dessutom lanserade företaget Mode 3 för 35 000 dollar. För att klara framför allt den senare lanseringen beslutade man sig för att stänga sina butiker och endast ha öppet showrooms och serviceverkstäder. 80 procent av försäljningen sker ändå online, resonerade man. För att lösa frågan om var folk skulle provköra bilarna, hittade man på på en lösning där man kunde köpa en bil och sedan lämna tillbaka den inom en vecka om man inte var nöjd.

Men nu svänger bolaget. Efter en tvåveckors utvärdering beslutar de sig för att hålla betydligt fler butiker öppna än vad som planerades i första svängen.

10 procent av butikerna har stängts, fler är under utvärdering, men summa summarum kommer man att behålla merparten av sina butiker. För att klara det kommer dock Tesla att höja priserna på alla bilar, med ett undantag: 35000 dollars-Model3-varianten, som dock ännu inte kommit till Europa.

Den som vill beställa en bil har nu en vecka på sig att slå till. Till den 18 mars, närmare bestämt. Därefter träder prisökningen på 3 procent in.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!