Tesla bygger bilar vid Giga Berlin igen

Carl Undéhn

Carl Undéhn

12 feb 2024

Oroligheter i Röda havet har lett till förseningar i logistikkedjan från Asien till Europa när rederier väljer att ta den betydligt längre vägen runt Afrika. Något som påverkat biltillverkare och även Tesla, som annars klarade sig bättre än andra när halvledarvbristen var som värst häromåret.

I slutet av januari stoppades därför tillverkningen av Model Y vid Teslas fabrik utanför Berlin. Det var första gången som arbetet där fick avbrytas sedan fabriken Giga Berlin togs i bruk i början av 2022. Men som planerat återupptas tillverkningen idag och enligt Tesla är leveranskedjorna nu åter intakta och alla komponenter ska finnas på plats.

Hur uppehållet mellan 29:e januari och 11:e februari påverkar leveransen av Model Y från fabriken har inte meddelats. Under stoppet ska personal ha genomgått utbildning och det genomförts underhållsarbete i fabriken.

I förra veckan meddelades också att fabriken Giga Berlin nådde en ny milstolpe precis innan stoppet. Då tillverkades för första gången 6.000 exemplar av Model Y där på en vecka. Med det tar Tesla ännu ett steg mot att nå fabrikens produktionsmål på 10.000 Model Y i veckan och bygga en halv miljon bilar om året. Samtidigt pågår det förberedelser för att utvidga fabriksområdet för att kunna dubbla årskapaciteten till en miljon bilar om året.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons:
Annons: