Tesla dominerar tjänstebilsmarknaden för elbilar

Fredrik Sandberg

Fredrik Sandberg

5 apr 2019

Mer än varannan förmånsbeskattad elbil är en Tesla. Det skriver Tjänstebilsfakta i ett presmeddelande. Uppgifterna kommer från statistik för tjänstebilsmarknaden 2018 som Tjänstebilsfakta tagit fram.

– De här bilarna återfinns inte i de stora vagnparkerna, konstaterar tjänstebilsexperten Ronny Svensson, men det kan bli ändring med utrullningen av nya Model 3.

46,1 procent av de förmånsbeskattade elbilarna är en Tesla Model S, vilket gör modellen till det uppenbara förstahandsvalet när tjänstebilsförare väljer elbil. Syskonmodellen X ligger på topplistans andraplats, före Nissan Leaf, som tillsammans med Renault Zoe varit de bäst säljande elbilarna både 2017 och 2018.

– De som valt Tesla som förmånsbil är främst egenföretagare och de som jobbar på positioner där man antingen är så attraktiv att man får välja bil fritt eller de som är beredda på att bära sina egna kostnader, som konsulter, advokater och specialister, säger Ronny Svensson, VD på Ynnor AB, som tagit fram statistiken för tjänstebilsmarknaden 2018.

– Bland de större vagnparksägarna har omställningen gått betydligt trögare, men vi märker att intresset för elbilar ökar snabbt nu, säger Ronny Svensson, som är huvudtalare på Ynnors heldagsseminarium Stora Elbilsdagen den 22 maj, där en av programpunkterna är Att räkna hem elbilen. Läs mer på Ynnor.se/elbil

– Tiden är förbi när det bara var early adopters som ville köpa elbil, konstaterar Ronny Svensson. Idag är det ett faktiskt alternativ med ökat utbud, ökad räckvidd, lägre priser och vi börjar se att det finns en efterfrågan på andrahandsmarknaden, även om den fortfarande är beroende av subventioner i andra länder, främst Norge.

Tjänstebilsmarknaden, elbilar:

Tesla Model S: 46,1%
Tesla Model X: 12,5%
Nissan Leaf: 10,8%
BMW i3: 9,5%
VW e-Golf: 6,2%
Renault Zoe: 4,8%
Renault Ioniq: 4,8%
Övriga: 4,9%

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!