Tesla i blåsväder för spridning av videos från bilar

Carl Undéhn

Carl Undéhn

11 apr 2023

Med kameror och sensorer som övervakar inte bara bilens omgivning utan även personerna i bilen ökar säkerheten. Bilen ser om du är trött eller inte håller blicken på vägen och varnar. Men den ser också allt annat du pysslar med i bilen som knappast kan beskrivas som en särskilt privat plats längre. 

Var bilderna från bilar hamnar borde bli en allt större integritetsfråga i framtiden. Ett exempel på hur insamlad data kan hamna på villovägar har nyhetsbyrån Reuters nu avslöjat. 

Bilder och videofilmer från Teslas bilar ska mellan 2019 och 2022 ha delats mellan medarbetare hos företaget i interna chattgrupper.

Enligt Reuters ska delvis handla om vad som kallas ”pinsamma situationer” där personer är nakna, men även material från olyckor. 

I andra fall ska det handla om komiska bilder och videofilmer på bland annat djur som också använts till att skapa interna så kallade memes med humoristiska kommentarer mellan medarbetare. 

Hur många medarbetare som har tagit del av materialet ska ha varierat. Tesla har inte yttrat sig i frågan, men en Teslaägare i San Francisco ska nu ha lämnat in en stämningsansökan mot företaget. 

Att Tesla använder material från bilarnas kameror efter kundernas godkännande för utveckling och förbättring av tjänster är ingen hemlighet. 

I fallen som Reuters rapporterar om har det däremot inte kunnat ses som syftet med användningen av materialet från bilens kameror. 

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!