Model S New Rear-small

Tesla Model S och Model X nu tillbaka i Sverige

Carl Undéhn

Carl Undéhn

14 dec 2022

I första numret av Elbilen 2013 körde vi Sveriges första Tesla Model S. Men inför att både den och Model X uppdaterades förra året har modellerna inte gått att köpa i Sverige.

Fram tills nu. I slutet av sommaren öppnade Tesla orderböckerna för uppdaterade Model S Plaid och Model X Plaid och lovade leverans innan årets slut. Tesla ser ut att hålla sitt löfte för nu uppges svenska kunder fått meddelanden om att det är dags att hämta ut sina bilar.

När vi återigen får se nya exemplar av Model S och Model X på svenska vägar har de fått den nya, ännu mer avskalade interiören som kom med uppdateringen. Den tidigare stående mittskärmen är nu liggande och ratten den omtalade avkapade varianten, så kallad yoke.

Eftersom det ännu endast är toppversionen Plaid av Model S och Model X som kommer hit finns det rejält med effekt under de mindre kosmetiska skillnaderna i karossen.

Den totala effekten från bilarnas tre elmotorer är på hela 1 020 hästkrafter. Model S Plaid har en toppfart på 322 km/h och klarar 0-100 km/h på 2,1 sekunder.
Med elsuven Model X Plaid får du nöja dig med en toppfart på 262 km/h och att komma från 0-100 km/h på 2,6 sekunder.

Å andra sidan kan Model X dra släp på hela 2 250 kilo och Model S på max 1 600 kilo.

Tesla Model X

Hur stora batterierna är nämns som vanligt inte av Tesla. Men för Model S Plaid är räckvidden 60 mil och för Model X Plaid 52,8 mil, enligt WLTP.

Priset för Tesla Model S Plaid börjar från 1 549 990 kronor och för Model X Plaid från 1 587 990 kronor.

När de fyrhjulsdrivna Dual Motor-versionerna blir tillgängliga på svenska marknaden har ännu inte meddelats.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: