Tesla Model Y fortsätter dominera på svag bilmarknad

Carl Undéhn

Carl Undéhn

2 apr 2024

När branschorganisationen Mobility Sweden presenterar siffrorna över nybilsregistreringarna i mars är det mycket som pekar nedåt. Totalt registrerades det in 23.891 nya bilar vilket är en minskning med 21 procent jämfört med samma månad förra året. När vi lämnat mars bakom oss har vi även siffrorna för året första kvartal. Även där skedde en minskning på 5,5 procent jämfört med samma tidsperiod förra året.

Ännu större är den procentuella minskningen för elbilar som i mars backade med 34 procent jämfört med för ett år sedan. Totalt registrerades det 8.339 nya elbilar och med det uppgick deras andel till 34,9 procent. För ett år sedan var andelen elbilar 41,6 procent.

Elbilarna stod ändå för en uppgång under månaden. Den senaste tiden har företagskunder stått för majoriteten av nybilsregistreringen, men i mars ökade andelen elbilar som registrerades på privatpersoner till 32 procent. Ökade gjorde också laddhybriderna och det för första gången på länge.

– Riksbankens signaler om kommande sänkningar av styrräntan har gett viss ökning av privatmarknadens intresse för elbilar i mars, men tillväxtkurvan är flackare än den behöver vara för att klara våra klimatmål. Därför är det viktigt att regeringen bidrar till att elektrifieringen tar fart på privatmarknaden genom effektiva styrmedel, kommenterar Mattias Bergman som är vd på Mobility Sweden.

Landets mest registrerade bil förra året, Tesla Model Y, fortsätter att ligga på topp. Med 2.011 exemplar var Model Y både den mest registrerade modellen i mars månad och hittills i år, oavsett drivlina. Med 1.286 exemplar hittills i år tar sig Volvos senaste elbil EX30 in på sjunde plats för bilar oavsett drivlina och en tredjeplats bland elbilarna.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: